Från tomt till trädgård

När familjen Braun köpte sitt hus i Lomma bestod en stor del av tomten av en enorm uppfart och en trädgårdsdel som inte användes. Idag har de en mysig lounge, ett bra förråd och en carport. Följ med på resan som förvandlade deras tomt till en mysig trädgård – där ute blir inne.

Solen skiner och himlen är blå när vi kommer hem till familjen Brauns trädgård i Lomma. Vi slår oss ner i den öppna loungen och svalkar oss med ett glas kallt iste. Här ifrån kan man blicka ut över den grönskande trädgården och husets södergavel. Trots att det blåser lite är det helt vindstilla där vi sitter.

– Innan vi gjorde om var vi aldrig i den här delen av trädgården. Det var helt enkelt en sida av tomten som vi inte brydde oss om, berättar Anna.
Hon, hennes man och deras tre barn har bott i huset sedan hösten 2009 och det är deras andra sommar här. När de köpte huset var det två saker som de föll för – läget och stilen på huset.
– Vi tyckte om huset och planlösningen, men tänkte egentligen inte så mycket på trädgården. Eftersom vi inte anser oss vara speciellt trädgårdsintresserade la vi mest märke till att det fanns en stor uteplats och plats för barnen att leka. Visst kunde man inte undgå den extremt stora och breda uppfarten, men det var egentligen ingenting som störde oss, förklarar Oscar.
Men mellan de båda husköpen hann de även med en flytt till San Diego i Kalifornien där de bodde i ett och ett halvt år.Genom åren har han och Anna flyttat runt en hel del och detta är deras andra hus i Lomma.
– Vårt första hus var mer ett ”testhus”, säger Anna och fortsätter skrattande,
– Vi köpte det för att testa om vi ville bo i Lomma och om vi ville bo i hus. Och svaret på frågorna blev som ni ser ja.

– En av anledningarna till att vi bestämde oss för att göra om i trädgården var nog för att vi hade spenderat så mycket av vår tid utomhus när vi bodde i San Diego. Där är ju vädret exceptionellt bra hela året, vilket så klart gör det mer naturligt att vara utomhus. Samtidigt så tro jag att det också handlar om att förändra sin inställning och inte skilja så mycket på utomhus och inomhus utan istället se det som en helhet, säger Anna som jobbar mycket med inredning i sin roll som redaktör på Metro Bostad.

När Anna och Oscar hade bestämt sig för att göra om i sin trädgård anlitade de trädgårdsdesignern Karin Klein på Ting Ute & Inne. Hon och Anna hade träffats tidigare genom jobbet och därför kände Anna att Karins designstil passade henne och familjen perfekt. Som småbarnsfamilj, med tidsbrist som ett kroniskt tillstånd, ville de ha en trädgård som de bara kunde vara i – utan att behöva lägga ner allt för mycket tid på. Samtidigt var de estetiska och funktionella bitarna viktiga. Snyggt, enkelt och lättskött var ledorden.
– Karin lärde oss att se på vår trädgård med helt nya ögon. Hon visade oss att man kan inreda en trädgård, istället för att odla fram den. Idag har vi en jättefin trädgård som är anpassad efter våra behov, så nu är vi ute så mycket det bara går, avslutar Anna.

Den långa och breda uppfarten.

På den stora uppfarten byggde man ett förråd och en carport.

Först började man med att schakta bort mängder av jord, för att området skulle bli jämt innan man började bygga det stora trädäcket där loungen skulle vara. Anna och Oscar anlitade Nathell Utemiljö när de skulle anlägga sin trädgård.

En spaljé fungerar bra som en avskärmande vägg mellan carporten och det nya trädäcket.

Ett gammalt skjul, en murken gungställning och lite bärbuskar – det var vad som från början fanns på tomtens soligaste hörn.

Det gamla trädäcket vid huset byttes ut och man breddade trappan och byggde en tunga som band samman den gamla delen med den nya. Materialet från det gamla trädäcket återanvändes som växtväggar mot grannen.

Mellan trädäcken la man plattor och gatstenar i samma mönster som på uppfarten. I stenläggningen lämnades hål för rabatter med bambu och en ligusterhäck.

Den nya loungen byggdes på den plats där det tidigare stod ett litet skjul. Inredningen består av väggfasta bänkar, med förvaringsmöjligheter och för att få till en skön rumskänsla lade man dit en matta på golvet. Genom att hänga upp gardiner istället för att bygga in loungen med glaspartier ramar man in utrymmet, utan att skärma av. För att dölja grannens gula garagevägg satte man upp en spaljé.